Tukesin maksuasetuslausunto

Tukesin maksuasetuslausunto

Jäsenmaksu 2016

Jäsenmaksu 2016

Lapin Kullankaivajain Liiton Naiskalenteri 2016

Paljaita pintamaita ja pehmeitä perämaita.

Hän on äiti, tytär, mummo.

Hän on vaimo, rakastettu, karannut, leski.

Hän on yrittäjä, eläkeläinen, virkamies, kultaseppä.

Hän on Lemmejoelta, Laanilasta, Sotajoelta, Palsinojalta.

Juuret pohjoisessa, etelässä, lännessä, Savossa tai Karjalassa.

Valtaaja ja vallattu. Ei kahta samanlaista, kuten ei kultahippujakaan.

Hän on kullankaivaja.

Hän on nainen.

Lue lisää: Lapin Kullankaivajain Liiton Naiskalenteri 2016

Huippusuosion saaneen Kullankaivajien Mieskalenterin 2013 jälkeen oli kullankaivajien pienen yhteisön vedettävä hetken aikaa henkeä ja kerättävä voimia. Ympäri maata tulleet yhteydenotot uuden kalenterin julkaisemiseksi kannustivat kuitenkin paljastamaan jälleen hippusen luonnonrikkauksia ammattikullankaivun jatkuvuuden puolesta.

Tällä kertaa valokuvaaja Ilkka Ärrälän kuvissa paljastavat laaksonsa ja kukkulansa Lapin ammattimaisten kullankaivutyömaiden naispuoliset kullankaivajat. Se kultamaiden rikkain ja rakkain esiintymä, jota kaivetaan pintaa syvemmältä.

Monenlaisten pinnanmuotojen alla jokaisen naiskullankaivajankin kultainen sydän sykkii kullille ja jalokiville. Se sykkii jokapäiväistä uskoa, toivoa ja rakkautta. Uskoa isomushipun löytymiseen, toivoa kullankaivun ammatin jatkumisesta, ja rakkautta kultamaiden lämminhenkistä yhteisöä ja itse kullankaivua kohtaan.

Ja tärkein niistä on rakkaus.

Lue lisää: Lapin Kullankaivajain Liiton Naiskalenteri 2016

Lapin ammattimainen kullankaivu on uuden kaivoslain myötä historiansa suurimman haasteen edessä. Raskautettu ylihallinnointi ja laajennetut valitusoikeudet ovat seisahduttaneet työt jo yli kolmasosalla Lapin kullankaivualueista.

Varsinkin Lemmenjoen ammattikullankaivajat painavat yöttömän yön alla pyöreitä päiviä saadakseen kaivospiireiltään edes osan kullasta talteen ennen neljän lyhyen kaivukauden jälkeen koittavaa eduskunnan säätämää ammatin alasajoa ja omaisuuden sosialisointia.

Lue lisää: Lapin Kullankaivajain Liiton Naiskalenteri 2016

- Aivan käsittämättömältä tämä tuntuu, kun samalla uutiset ovat täynnä poliitikkojen hätää joukkoirtisanomisten ja kaiken aikaa kurjistuvien talousnäkymien alla, toteaa Lemmenjoella ammattimaisesti kolmetoista vuotta kultaa kaivanut Pirjo Muotkajärvi.

- Itketään investointien ja yrittäjyyden puutetta. Sitten yhteiskunta lakkauttaa täysin tuulesta temmatuin perusteluin kokonaisen ammattikunnan, joka on ihan itse ilman yhteiskunnan tukia luonut kokonaisen jalostusketjun maasta puhtaalla vedellä ja painovoimalla rikastettavalle puhtaalle luonnontuotteelle – luomukullalle.

Lapin Kullankaivajain Liiton julkaisemassa Kullankaivajien Naiskalenterissa 2016 tuodaan tällä kertaa esille kultamailla täysin rinnoin työskenteleviä naiskullankaivajia.

Kalenterin kuvia ei ole sommiteltu perinteiseen tyttökalentereiden pinup-kuvien malliin, vaan niissä korostetaan sitä kuinka Lapin kultamailla kullankaivaja on kullankaivaja, ikään, koulutukseen ja sukupuoleen katsomatta.

- Toisin kuin vanhojen kultamaiden elinkautisten aikaan, tämän päivän ammattikullankaivutyömailla työskennellään pääasiassa perhe- tai pariskunnittain, toteaa säännöllisesti oman työvuoronsa Åkerman-kaivinkoneen puikoissa työskentelevä Muotkajärvi.

- Merkittävää on, että naispuoliset kullankaivajat osallistuvat täysipainoisesti koko työn kuvaan, kullan vaskaamisesta raakaa voimaa vaativiin remontteihin.

Kullankaivu onkin kovien miesten ja kovien naisten ala, kuten eräs työ- ja elinkeinoministeriön korkea virkamies joitakin vuosia sitten totesi.

- Tämä ainutlaatuinen Lapin kultasatu ei vain voi päättyä yksisilmäisten poliitikkojen ja virkamiesten vääriin päätöksiin. Siksi päätimme, että on aika vielä toisen rintaman astua esiin tämän asian puolesta ennen kuin on liian myöhäistä, päättää small talk-tuokion Pirjo Muotkajärvi -kalenterin Neiti Huhtikuu - ja iskee silmää!

Kuvia kovien naisten alalta Lemmenjoen, Laanilan, Sotajoen ja Palsinojan kultamailta Lapin Kullankaivajain Liiton Naiskalenterissa 2016.

Hinta 14 euroa + postituskulut.

Tilaukset mieluiten sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lapin Kullankaivajain Liitto Ry

PL 86, 99871 Inari

Puhelin: 0400 836 500

Lisätietoja:

Kai J. Rantanen

toiminnanjohtaja

Lapin Kullankaivajain Liitto Ry

puh. 0400-836500

email: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ilkka Ärrälä

valokuvaaja, kullankaivaja

puh. 0400-944956

email: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.