Vielä satoja tonneja kultaa Keski- ja Pohjois-Lapissa

 
Kaivukesä oli ja meni. Lemmenjoelta viimeisimmät odottelivat kelkkakelejä, jotta ei tarvitsisi lumessa jalkaisin rämpiä. Osa kylille palanneista valmistautuu lähtemään uudellen talvenviettoon kultamaille ja valmistelemaan huoltoajoja. Ivalojoen suunnasta viimeisimmät kaivukuvat

Lue lisää: Vielä satoja tonneja kultaa Keski- ja Pohjois-Lapissa

Kullankaivajat ja rivisaamelaiset eivät ole vastakkain

Saamelaiskäräjien valitustehtailu, jossa ei ole pyrittykään osoittamaan kullankaivusta aiheutuvia haittoja poronhoidolle ja saamelaiskulttuurille, vaan on käytetty kullankaivajista riippumattomia hallinnollisia perusteita, on luonnollisesti katkeroittaneet kullankaivajat.

Lue lisää: Kullankaivajat ja rivisaamelaiset eivät ole vastakkain

Kaivinkoneiden kolinaa Lemmenjoelta

Kun aamukahvin jälkeen aamusella läksi Ruitunmutkan kämpältä montulle, oli jo jonkun aikaa kuulunut kaivinkoneen ja seulan kolinaa. Se jatkui vielä pitkään sen jälkeen, kun illansuussa lapiotyöstä raskautettuna palailin kämpälle. Konekaivajille 12 tunnin työpäivät ovat tavallisia.

Lue lisää: Kaivinkoneiden kolinaa Lemmenjoelta

Kesä alkoi valitettavasti uudella valituskierroksella

On perin turhauttavaa taas tässäkin blogissa palata Saamelaiskäräjät-ongelmaan. Huhtikuun blogissa vielä nostattelin toivoa, että käräjien uudella johdolla olisi ryhtiä irrottautua edellisen puheenjohtajan yltiöpäisestä linjasta. Mutta ei. Se on aloittanut taas uuden valitustehtailukierroksen.

Lue lisää: Kesä alkoi valitettavasti uudella valituskierroksella

Mitäs me uudet puheenjohtajat

Tulin valituksi kullankaivajien puheenjohtajaksi. Kiitos luottamuksesta. Valintapäivä 28.3. oli sikälikin historiallinen Inarin kirkonkylässä, että silloin valittiin myös uusi puheenjohtaja, Tiina Sanila-Aikio Saamelaiskäräjille.

Lue lisää: Mitäs me uudet puheenjohtajat